SPSS DERS 9: Korelasyon Analizi
Korelasyon analizi, iki değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi veya bir değişkenin iki yada daha çok değişken ile olan ilişkisini test etmek, varsa bu ilişkinin derecesini ölçmek için kullanılan istatistiksel bir yöntemdir.
Değişkenler arasındaki ilişkinin derecesini gösteren katsayıya KORELASYON KATSAYISI denir.
Korelasyon analizi sonucunda, doğrusal ilişki olup olmadığı ve varsa bu ilişkinin derecesi korelasyon katsayısı ile hesaplanır. Korelasyon katsayısı “r” ile gösterilir ve -1 ile +1 arasında değerler alır.
Korelasyon analizinin spss uygulamasını izlemek için lütfen devamını okuyun’a tıklayınız.
Eray • Aralık 5, 2014
Hocam bir sonraki paylaşım ne zaman olabilir? Bu aralar yoğunluğunuz fazla muhtemelen 🙂 Kolay gelsin…
Yemliha • Aralık 5, 2014
Bir sonraki paylaşımım birazdan olacak 🙂
Evet yoğunum ama düzene girince bazı şeyler haftalık blog yazılarımı ve paylaşımlarımla yine sizlerle olacağım
AYHAN • Aralık 5, 2014
Veri setini .sav formatında paylaşabilir misiniz?
Yemliha • Aralık 6, 2014
Merhaba Ayhan,
Veri setini excel olarak sayfanın sol tarafından indirebilirsin, excel formatın da atmamın sebebi spss’e aktarırken verilerin değişkenlerini nasıl atacağınızın tekrarını yapmanızdır.
Sav. dosyası olarak iletişime geçerseniz yollarım yalnız kaynak bildirmeniz gerekecektir iyi günler.
Gökhan • Ocak 8, 2015
Personel Güçlendirme ile Örgütsel Özdeşleştirme arasında bir ilişiki olup olmadığını sadece Korelasyon Analizi ile mi öğrenebiliriz? Kimi yerlerde ilişki analizi için Ki-Kare Analizi yapıldığınıda okuyup duymuştum. Ki-Kare Analizi mi yoksa Korelasyon Analizi mi yapıp yapmayacağımızı nasıl ayırt edeceğiz? Ayrıca Korelasyon Analizinin hipotezlerini nasıl kurabiliriz? “H0:Gruplar arasında ilişki yoktur. H1:Gruplar arasında ilişki vardır.” şeklinde mi kuracağız? Ve ilişki olup olmadığına Korelasyon tablosundaki Sig(2-tailed) değerine bakarak mı karar vereceğiz? O değer 0,01’den büyük olursa H0’I kabul edip ilişki olmadığına mı karar vereceğiz? Veya o değer 0,01’den küçük olursa H0’I reddedip tablodaki Pearson Correlation değeri kadar ilişki vardır mı diyeceğiz? İlgilenip sorularıma cevap verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Yemliha • Ocak 8, 2015
Ki-kare analizi farklı bir analizdir, ölçeklerde kullanmanız zordur kullanılmazda zaten paremetrik bir test değildir, ki-kare analizini paremetrik olmayan dağılımınızda kullanacaksınız. İlişkiyi adı üzerinde korelasyon ölçmektedir. Tabi farklı ilişki ölçen testlerde mevcuttur ama bu çalışma için uygun olan budur. Ki-kare analizi de genelde sadece sıklık olan sorular üzerinde yapılır. Evet korelasyon hipotezleri ilişki vardır yoktur şeklinde kurulur, Eğer alfa 0,01 ile çalışıyorsanız 0,01’den büyüki alfa 0,05 düzeyinde çalışıyorsanız 0,05’den büyük olursa ho kabul edilir yani sizin çalıştığınız anlamlılık düzeyine bağlıdır. Pearson korelasyon kat sayısı kadar yani değeri kadar ilişki vardır diyeceksiniz ve yönünü belirleyeceksiniz.
sergen • Mayıs 19, 2015
Hocam personel güçlendirme ölçeğindeki örneğin 1. soru ile 2. soru arasındaki ilişkiyi araştırmak istersem pearson mu yoksa ki-kare mi kullanmalıyım.Yada ölçekteki herhangi bir soru ile demografik değişken arasındaki ilişkiyi araştırmak istersem ki-kare mi kullanmalıyım. Örneğin ölçekte yer alan şu soru “Kendi işimi nasıl yürüteceğime kendim karar verebilirim sorusu ile eğitim düzeyi arasında bir ilişki araştırmak istiyorum.Bu ki-kare ile mi araştırılmalıdır.?
yemliha • Mayıs 19, 2015
Merhaba,
Ortalama alacaksanız eğer pearson kullanırsınız.
Bu tarz durumlarda genelde YEM(YAPISAL EŞİTLİK MODELLEMESİ) kullanılmasını tavsiye ediyorum.
gevher • Haziran 21, 2015
merhaba hocam, spearman ve kendall’s korelasyon analizi hangi durumlarda yapılır ve ikisi yapıldığı takdirde nasıl yorum yapılır?
Correlations
Geleceği bilme Uyumluluk
Kendall’s tau_b Batıl inanç Correlation Coefficient 1.000 -.146**
Sig. (2-tailed) . .001
N 273 273
Uyumluluk Correlation Coefficient -.146** 1.000
Sig. (2-tailed) .001 .
N 273 273
Spearman’s rho Batıl inanç Correlation Coefficient 1.000 -.192**
Sig. (2-tailed) . .001
N 273 273
Uyumluluk Correlation Coefficient -.192** 1.000
Sig. (2-tailed) .001 .
N 273 273
Şimdi bu durumda yorum nasıl yapılır?
admin • Eylül 23, 2015
Merhaba,
Korelasyon analizi yapılırken bazı katsayılar kullanılır ve bu katsayılar şu durumlarda kullanılır.
Pearson (Tüm koşullar sağlandığında tercih edilir.Bu katsayı iki sürekli yani parametrik değişkenin doğrusal ilişkisinin derecesinin ölçümünde kullanılır, bu katsayı hesaplanmadan önce mutlaka serpilme grafiği yapılarak doğrusal bir ilişki olup olmadığı kontrol edilmelidir.Veriler normal dağılıma uyması gerekir.)
Kendall’s (biri nominal, biri aralıklı olduğu zamanlar kullanılır)
Spearman’s (En zayıf testtir.Veriler kesikli sayısal ve nitelik olduğu durumlarda kullanılır.Veriler normal dağılım göstermiyorsa bu katsayı tercih edilir.)
Bu bilgiler umarım sorunuz için yeterlidir?
hatice • Nisan 4, 2016
Merhaba Hocam, İngilizce ölçeğin Türkçe’ye uyarlamasını yapıyorum. Ölçeğin çeviri ve geri çevirisi yapıldıktan sonra ingilizce öğr. bölümü öğrencilerine ingilizce ve Türkçesini 3 hafta arayla uyguladım. veri girişlerini yaptım. ortalamaları alıp, korelasyona baktım. ,Pearson Correlation 769** Sig.(2-tailed),000 çıktı. Bu ölçeğin dilinin anlaşıldığını gösterir mi? başka ne yapmak gerekir? Yanıtlarsanız sevinirim..
admin • Nisan 7, 2016
Merhaba,
3 Hafta arayla aynı ölçeği aynı veya farklı kişilere uygulayıp ölçeğin dilinin yada herhangi bir eğitimin kursun vb. işe yarayıp yaramadığını anlamanız için ön test son test yapmanız gerekmektedir.
Aliye • Ekim 2, 2016
Merhabalar, öncelikle faydalı bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim.
Çalışmamda 2 değişken arasındaki ilişkiyi araştırmak istiyorum, pozitif bir ilişkinin olduğunu varsayıyorum, ancak bir sorunla karşılaştım, korelasyon analizi sonucu hiçbir şey çıkmıyor. Tahminim odur ki 2 farklı grup olduğundan kaynaklanmaktadır. Çalışmamdaki 2 anketten birini yöneticilere diğerini çalışanlara uyguladım, normal dağılım göstermektedir, ancak ön çalışma olduğu için yönetici sayısı 15, çalışan sayısı ise 35. Bununla ilgili size birkaç sorum olacak:
1.Kaynaklarda örneklem sayısı 30 dan azsa direk nonparametrik testleri kullanın diyor, peki biri parametrik diğeri nonparametrik ise ilişki Nasıl araştırılacak?
2. Gruplardaki örneklem sayısı eşit değil, herhangi bir ilişkinin çıkmaması ona bağlı mıdır?
3. Pearson’da da Spearman’da da bir sonuç çıkmıyor peki bu değişkenler arasındaki ilişkiyi Nasıl araştırabilirim?
Yardımcı olursanız çok memnun olurum
Yemliha Durmaz • Ekim 12, 2016
Merhaba,
1)Öncelikle kaynaklarda yazan 30’un altındakiler için direkt parametrik olmayan uygulayın mantığı biraz farklıdır. Asıl önemli olan değişkenin normal dağılıp dağılmaması değil, örnekleminizin ana kütlenize göre normal dağılmasıdır maalesef bunu çok karşılaştırıyorlar. Değişkenlerden biri parametrik diğer parametrik değilse parametrik olmayan kullanılır.
2) İlişkinin çıkmaması gruplardaki örneklem sayısı ile çok ilgili değildir. Etkisi vardır ama teorik olarak çok değildir bu etki.
3)Değişkenleriniz sürekli mi yoksa kategorik mi? Kategorikse ki-kare ile bakmanızı öneririm değilse o zaman sorularınıza bakmak lazım. Ters çevrilme işlemi yapılacak sorular olabilir içlerinden.
esra • Kasım 28, 2016
mrb hocam, pearson korelasyon sonucu sig değeri .214 çıkıyor. Asağıda yazması gereken yıldızlı kısım boş. Ölçek ortalamalarının ilişkisi ise -188 cıktı yanlışlığı nerde yapmış olabilirim. dağılımımın normal olup olmadığına nerden bakabilirim
admin • Ocak 3, 2017
Merhaba,
Aralarında bir ilişki olmadığı anlamına gelmektedir.
Normal dağılım analizine EXPOR. kısmından bakabilirsiniz.
Teşekkürler.
Seçil • Mayıs 5, 2017
Merhaba Hocam, öncelikle videolarınız için çok teşekkür ederim. benim sorum şu şekilde araştırma 6 ay sürdü. Araştırmada bireylere 3 parametre üzerinden eğitim verildi ve bu eğitimlerin sonucunda araştırmanın 1.,3. ve 6. ayında bireylerin yaşam kalitesi incelendi. İncelenen yaşam kalitesi ölçeğinin 7 adet alt boyutu mevcut ve bu boyutlar sadece ortalama puan üzerinden değerlendiriliyor. Ben de örneğin eğitim durumuna göre (okuryazar ve ilkokul) ölçek alt boyutlarının 1. , 3. ve 6. ayda değişimlerine bakmak istiyorum. Ayrıca ölçeğin alt boyutlarını ortalama üzerinden 1.,3., ve 6. ayda aralarında fark var mı bakmak istiyorum. Hangi testleri kullanmalıyım? Ayrıca sizin danışmanlık verdiğiniz bir site varmı?Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim saygılar
admin • Haziran 20, 2017
Merhaba,
Özelden sizinle iletişime geçilmiştir.
Teşekkürler.
furkan • Şubat 2, 2019
iki kategorik (mesela dikotomik- cinsiyetle sigara içer/içmez gibi) veri arasında ilişki bakılır mı? bakılabiliyorsa spearman mı kullanılmalı?
admin • Mart 6, 2019
Merhaba,
Ki-kare testleri ile bakabilirsiniz.
Mahmut • Nisan 28, 2019
Merhaba, verilerim Kolmogorov- Smirnov ve Shapiro-Wilk anlamlılık değerlerine göre normallik varsayımını karşılamazken basıklık ve çarpıklık değerlerimin birçoğu +1,-1 bir kısmı da +2, -2 değerleri arasında yer alıyor. Her ihtimale karşı parametrik olmayan analizler yaptım. Basıklık ve çarpıklık değerlerinin belli bir aralıkta yer alması normallik varsayımının karşılanması için yeterlidir, diyebilmem için tez jürisinde sorun yaşama ihtimaline karşı bana güvenilir referans isim ya da linkleri verebilir misiniz?
Ayrıca aynı verilerle hem parametrik hem de karşılıkları olan nonparametrik testleri yaptığımda hemen hemen aynı sonuçlarla karşılaşmam normallik testi değerlerinin varsayıldığının aksine basıklık ve çarpıklık değer aralığı kadar önemli olmadığını gösteriyor olabilir mi?
Ve son olarak sağlamcı davranmak ve parametrik olmayan analizlerle devam etmek istersem regresyon ve korelasyon analizleri için normallik gerektirmeden yapabileceğim uygulanmalar var mı?
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
admin • Mayıs 29, 2019
Merhaba,
dağılım normal değilse parametrik olmayan regresyon yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
Ayrıca internette normal dağılım için örneğin tabach’in kaynaklarını normal dağılım için kullanıldığını mini bir araştırma ile bulabilirsiniz.
Buse • Aralık 18, 2019
Hocam merhaba
Ölçek karşılaştırması yaparken ortalama mi alacağım yoksa toplam mi çok kafam karıştı farklı yerlerde farklı şekilde söylenmiş birde normal dağılımı bakmadım spearmen yapsam daha iyi mi olur
admin • Ocak 12, 2020
Merhaba,
Bu bilgi ölçeği aldığınız kaynakta yazar. Eğer ölçek toplamı örneğin 10-50 arasında değer alır gibi bir ifade varsa yani 5’li likert ise ve 5’den daha fazla bir değer alır gibi ifade varsa toplam yoksa ortalama alabilirsiniz.